Deelsessies
Regionaal werkgeverschap
Regionaal werkgeverschap maakt het mogelijk om als professional (tegelijkertijd) voor meerdere organisaties in de regio te werken. Daardoor zijn professionals breder inzetbaar, ontwikkelen zij hun talent en vergroten zij hun werkzekerheid. Hoe kan regionaal werkgeverschap het beste worden vormgegeven? VWS denkt hier samen met werkgevers over na, maar het perspectief van de professional is nog onderbelicht. Tijdens deze deelsessie willen beleidsmedewerkers van VWS en initiatiefnemers uit de regio’s graag in gesprek zodat de uitvoering van regionaal werkgeverschap zal aansluiten bij de wensen en behoeften van professionals. Niets voor professionals zonder professionals!
Skills-based arbeidsmarkt en innovatief opleiden
Een skills-based arbeidsmarkt is een arbeidsmarkt waarin de nadruk ligt op de vaardigheden (skills) en competenties van werknemers in plaats van hun formele kwalificaties, diploma's of werkervaring. Met de flinke tekorten in zorg en welzijn is het skills-based principe belangrijk. Hoe kunnen we in de zorg skills-based werken goed vormgeven met behoud van kwaliteit van zorg? Welke kansen en uitdagingen zien professionals en welke goede voorbeelden zijn er? En wat betekent dit voor hoe we opleiden voor beroepen in zorg en welzijn? Ga in gesprek met beleidsmedewerkers van VWS over dit onderwerp!
Duurzaamheid in zorg en welzijn
Verduurzamen van de zorg is hard nodig, bijvoorbeeld door minder producten te gebruiken en afval beter te scheiden. Over het verduurzamen van de zorg zijn afspraken gemaakt in de Green Deal Duurzame Zorg. Maar wat merken professionals hiervan eigenlijk in de praktijk? En wat is het algemene beeld van professionals over de nut en noodzaak van duurzaamheidsbeleid? Tijdens deze deelsessie willen beleidsmedewerkers van VWS graag in gesprek over het verduurzamen van de sector zodat het perspectief van professionals kan worden meegenomen in het maken van duurzaamheidsbeleid.
Grote sessie 1 I Landelijk Actieplan Zeggenschap
Het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ) is een door VWS gesubsidieerde programmaorganisatie die sinds 2022 werkt aan het duurzaam versterken van zeggenschap van professionals. Het LAZ is een samenwerkingsverband van de beroepsverenigingen en werkgeversorganisaties, die samen de brede doelgroep van verzorgenden, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, begeleiders, helpenden, sociaal werkers en jeugdzorgmedewerkers vertegenwoordigt. Om zeggenschap van professionals te versterken biedt het LAZ onder meer begeleiding aan zorgorganisaties bij projectmatige versterking van zeggenschap, ze ontwikkelen hulp- en leermiddelen en delen kennis en goede voorbeelden. In deze sessie deelt het LAZ de kennis en ervaring die ze de afgelopen jaren hebben opgedaan. Je krijgt praktische handvatten en leert hoe je zelf in beweging kunt komen om zeggenschap te versterken
Grote sessie 2 I Landelijke Monitor Zeggenschap
Hoe wordt zeggenschap in Nederland werkelijk ervaren? Meer dan 21.000 verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, verzorgenden en begeleiders deelden in 2023 hun mening in de Monitor Zeggenschap. En nu is het tijd om te ontdekken wat we hiervan kunnen leren!
Tijdens deze sessie deelt Accuralis de uitkomsten van de Monitor Zeggenschap en laten zij zien hoe deze inzichten jou kunnen helpen om zeggenschap in jouw werk te versterken. Je hoort inspirerende voorbeelden die het afgelopen jaar al grote stappen hebben gezet.
Maar dat is nog niet alles: jij krijgt ook de kans om actief mee te denken over wat je nodig hebt om nog meer grip te krijgen op jouw eigen werk en beslissingen. Sluit je aan, deel je ideeën en laat jouw stem opnieuw horen. Samen zetten we de stap naar meer zeggenschap.